Jump to content

Custom Search




Welcome to the Ford C-MAX Energi Forum


Sign In  Log in with Facebook

Create Account
Welcome to the Ford C-MAX Energi Forum. You must register to create topics or post in our community - but don't worry this is a simple free process that requires minimal information for you to signup. Be apart of Ford C-MAX Energi Forum by signing in or creating an account.
  • Start new topics and reply to others
  • Subscribe to topics and forums to get email updates
  • Get your own profile page and make new friends
  • Send personal messages to other members
  • Create a photo album and post images. . .more.
Click here to create an account now.
 
Guest Message by DevFuse

Get you C-MAX Energi Registered in the official Ford Authorized Registry. More here.


Photo
- - - - -

Help Needed - Defrost/heater automatically turns ON when starting the car


  • Please log in to reply
7 replies to this topic

#1 OFFLINE   sinrouge88

sinrouge88

    New Member

  • C-MAX Energi Member
  • Pip
  • 41 posts
  • Region:Canada Quebec
  • LocationSt-Laurent, Montreal, QC
  • Current Vehicle:Mazda MPV

Posted 30 January 2014 - 07:46 AM

Hello,

 

   Strange problem happens to me in the past 2 days regarding starting the car.

 

   When I normally start the car (i.e: open the door, push break pedal, hit start button), the Defrost function automatically turns ON all the time. Outside temperature is around 10 deg. Far. This issue is still there this morning. I never used remote-start function but sometime to close the door via key fob. 

 

   I did look at the setting for remote-start and found that the setting for heater-AC was set to "from last setting" in which I often used "defrost" while driving the car. This makes me think that it looks like for some reasons, the car has been REMOTELY-STARTED when I normally start the car with the above steps!!!

 

   Any of you have had this kind of issue? 

 

   Any advises/suggestions?

 

Thanks.


Edited by sinrouge88, 03 February 2014 - 08:38 AM.








Lose this advertisement by becoming a member. Click here to create a free account.

#2 OFFLINE   honemch

honemch

    Energi Member

  • C-MAX Energi Member
  • PipPip
  • 791 posts
  • Region:U.S. Pacific Coast
  • LocationSan Diego, CA
  • Current Vehicle:2013 C-Max Energi

Posted 30 January 2014 - 08:10 AM

Was the defrost function turned on when you turned the car off? When I turn my car on, the hvAC settings return to what they were at when the car was turned off. So if I had the defroster on when I turned the car off, the defroster will turn on as soon as I turn my car on.

I make sure I turn the HvAC off before turning the car off.

#3 OFFLINE   sinrouge88

sinrouge88

    New Member

  • C-MAX Energi Member
  • Pip
  • 41 posts
  • Region:Canada Quebec
  • LocationSt-Laurent, Montreal, QC
  • Current Vehicle:Mazda MPV

Posted 30 January 2014 - 08:26 AM

Thanks for your inputs honemch.

 

I always turn off defroster/heater before turning off the car. 

 

 

Jan-31-2014 Update

 

As I suspected it may be related to remote starting function, I did some tests yesterday by changing settings under Heater/AC of Remote-Starter and started the car normally and with remote starter (key fob). Results showed that it was not related to remote starting function.

 

What could it be??

  

Advises/suggestions please??


Edited by sinrouge88, 31 January 2014 - 10:24 AM.


#4 OFFLINE   sinrouge88

sinrouge88

    New Member

  • C-MAX Energi Member
  • Pip
  • 41 posts
  • Region:Canada Quebec
  • LocationSt-Laurent, Montreal, QC
  • Current Vehicle:Mazda MPV

Posted 03 February 2014 - 09:00 AM

Hello anyone?



#5 OFFLINE   Tdefny

Tdefny

    New Member

  • C-MAX Energi Member
  • Pip
  • 487 posts
  • Region:U.S. Northeast
  • LocationNew York
  • Current Vehicle:'13 C-Max Energi, '02 Prius, '00 Town & Country

Posted 03 February 2014 - 04:06 PM

Take a look in the manual (although I haven't in about a year). I think this is a behavior that you can set from one of the settings screens.

#6 OFFLINE   sinrouge88

sinrouge88

    New Member

  • C-MAX Energi Member
  • Pip
  • 41 posts
  • Region:Canada Quebec
  • LocationSt-Laurent, Montreal, QC
  • Current Vehicle:Mazda MPV

Posted 04 February 2014 - 09:24 AM

Thanks, will do certainly.

 

Are you talking about setting under Vehicle/remote start/climate Control/Heater (Auto/Last setting)? 

 

I did some tests by playing with different settings under vehicle - remote start. the outcome was that it is not related to this issue. 

 

Or do you mean something else?



#7 OFFLINE   mdchachi

mdchachi

    New Member

  • C-MAX Energi Member
  • Pip
  • 16 posts
  • Region:U.S. Great Lakes
  • LocationSE Michigan
  • Current Vehicle:2014 C-Max Energi

Posted 21 May 2014 - 05:10 AM

I've noticed that my car does not retain the HVAC settings all the time.

For example, I'll have the system off and then come back, start the car and the system is on.

Or I might have it on with fan & no AC and then come back and the system is off.

I haven't figured out a pattern yet.  I'm thinking maybe it's related to the FM HD radio issue

where the radio doesn't come back on after restarting the car.



#8 OFFLINE   SFCohen

SFCohen

    New Member

  • C-MAX Energi Member
  • Pip
  • 10 posts
  • Region:Decline
  • LocationSeattle, WA
  • My C-MAX:2013
  • Current Vehicle:CMax Energi

Posted 03 August 2015 - 03:52 PM

I had this happen, and here's a really weird answer: if you turn off the climate control using the touchscreen instead of the button on the console, it will stay off next time you start the car.

[=sfc=]










0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Privacy Policy TERMS OF SERVICE ·